Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 05 april 2023

Werknemer gaat bijna met pensioen, en nu?

Eerder schreef ik al twee artikelen over wat een werkgever allemaal dient te communiceren bij de indiensttreding en uitdiensttreding van een werknemer. Echter, zijn er nog veel meer momenten waarbij je werknemers handelingsperspectief moet bieden. Zo ook op het moment dat een werknemer bijna met pensioen gaat.

Wat moet je communiceren?

Wanneer een werknemer bijna met pensioen gaat, moet hij verschillende acties ondernemen ten aanzien van zijn pensioen en AOW-uitkering. Het is dan ook belangrijk om in ieder geval de volgende informatie aan de werknemer te verstrekken:

  • Proces aanvragen AOW-uitkering

Wanneer moet de werknemer zijn AOW-uitkering aanvragen? Hoe en waar kan de werknemer zijn AOW-uitkering aanvragen? Welke gegevens heeft de werknemer nodig voor de aanvraag? Na welk tijdsbestek krijgt de werknemer reactie op de aanvraag?

  • Pensioenuitkering aanvragen

Als de werknemer een aanspraak op een pensioenuitkering heeft opgebouwd, moet de werknemer de pensioenuitkering aanvragen. Hoe kan de werknemer dit doen en welke keuzes dienen hierbij gemaakt te worden? Is hierbij ook gedacht aan een pensioen voor de partner?

  • Hoe moet de werknemer zijn pensioenuitkering aankopen?

Als de werknemer een pensioenkapitaal opgebouwd heeft, moet de werknemer een uitkering aankopen. Hoe kan de werknemer dat doen? Denk hierbij ook aan begeleiding van een pensioenadviseur bij de aankoop.

  • Welke mogelijkheden heeft de werknemer ten aanzien van zijn pensioenuitkering?

Er zijn verschillende keuzes die de werknemer kan maken ten aanzien van het pensioen. Zo kun je bijvoorbeeld een variatie in hoogte van je pensioenuitkering aanbrengen of kiezen voor een variabele pensioenuitkering in plaats van een vaste uitkering.

Conclusie

Pensioencommunicatie wordt een steeds belangrijker en omvattender onderwerp. Wil jij jouw werknemers ook goede pensioencommunicatie bieden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen je helpen met opmaat gemaakt plan met pensioencommunicatie voor jouw werknemers.

Dit artikel is geschreven door Iris van Hees, pensioenadviseur, &Gommer Pensions Group.

 

Wil je meer weten over de verschillende abonnementen pensioencommunicatie?

Laat je gegevens hieronder achter en we nemen snel contact met je op.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*