Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 19 juli 2022

Pensioen en generatieregeling

Al vaker schreef ik: eerder parttimen om het langer vol te houden. Dat is de kern van iedere generatieregeling en met pensioen gaan. Vaak zie je dat je 70% kunt gaan werken, met 80% behoud van salaris en 90% pensioenopbouw (over je oude hoge salaris). 

Maar, iedere andere vorm is ook mogelijk. Het doel om zo lang mogelijk – uiteraard als je dat wilt – te blijven werken, blijft daarbij de kern.

De mogelijkheden met pensioen

Zo mag je tot 50% parttimen en toch pensioen opbouwen over je oude volledige salaris. 

Daarnaast kun je natuurlijk prima gebruik maken van alle andere flexibiliseringsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het (boetevrije) Recht op Vervroegd Uitreden (vanaf 3 jaar voor AOW-datum), de extra mogelijkheden sinds 2021 van verlofsparen (tot 2 jaar verlof) en natuurlijk ‘spelen’ met je pensioen.

Pensioen mag namelijk op ieder moment ingaan, fulltime – naast je baan! – en als deeltijdpensioen. Verder mag je je pensioen variëren qua hoogte en de AOW-uitkering overbruggen (totdat je AOW krijgt dus).

Een goede financiële planning in de laatste jaren voor je echt met pensioen gaat is dan ook zeer verstandig. Uit onderzoek blijkt immers dat het maken van persoonlijke keuze ‘meer’ pensioen oplevert. 

Afstemming met werkgever

Ook is uiteraard afstemming met je werkgever essentieel. Immers, tegenover 50% parttimen, staat ook nog 50% werken. Dat moet ook goed ingevuld.

Tot slot is ook demotie een vorm van een ‘generatieregeling’. Een lager (gekwalificeerde en betaalde) functie, met wel pensioenopbouw over het oude salaris. Demotie kun je daarbij zien als een pensioen-promotie. Je hoeft alleen nog de dingen te doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Hoe leuk kan het dus zijn, demotie!

Al met al moet pensioen aansluiten bij jouw keuzes. Dat is wel zo prettig. Aan de slag dus!

 

Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? Laat je adviseren door een van onze pensioenadviseurs.

 

Contact formulier

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*