Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 15 augustus 2023

Je mag meer dan 2 keer zoveel lijfrentepremie betalen

Wanneer je een pensioentekort hebt, dan mag je lijfrentepremie storten. Wanneer je geen pensioen opbouw hebt, dan mag je de maximale premie storten. Wanneer je een beetje pensioen opbouwt, dan mag je een deel van de maximale ruimte storten en als je een hele hoge pensioenopbouw hebt, dan heb je geen ruimte om een lijfrente te storten.

De ruimte is 2,25 keer zo groot geworden

De maximale lijfrentepremie is dit jaar 2,25 keer zo groot geworden ten opzichte van vorig jaar. Deze wijziging is per 1 juli 2023 ingevoerd met terugwerkende kracht. Dus voor heel 2023 geldt de hogere lijfrente ruimte.

Wanneer is sprake van een pensioentekort?

Je mag een lijfrentepremie storten als er sprake is van een pensioentekort. Dat bereken je op basis van een som. De maximale premie is 30% van de grondslag. Dat was tot voor kort nog maar 13,3%.

De grondslag is je winst (als ondernemer) of je salaris (als werknemers of DGA) dat je vorig jaar hebt verdiend. Daarbij is het maximale bedrag aan loon en winst € 128.810,-. Het bedrag aan loon en winst verminder je met de franchise van € 13.646,-.

Heb je pensioen opgebouwd dan moet je de maximale ruimte verminderen met die pensioenopbouw. Dat doe je door de ruimte te verminderen met 6,27 maal de factor A van vorig jaar. De factor A staat op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Voorbeeld

Stel het salaris is € 63.646,-

De grondslag is dan € 50.000,-

De jaarruimte is dan € 15.000,-

De factor A was € 937,50. Dan moet er 6,27 maal € 937,50 vanaf

De jaarruimte is dan € 9.121,-

Deze persoon mag dan dit jaar € 9.121,- aan lijfrentepremie betalen en die aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting over 2023. Wanneer de lijfrente te zijner tijd wordt uitgekeerd betaalt deze persoon belasting over de uitkering.

Is het altijd verstandig om te doen?

Het is vaak heel interessant om op deze manier een (extra) oudedagsvoorziening op te bouwen. Maar toch verschilt het per persoon en situatie hoe interessant het is. Soms kan het zelfs helemaal niet verstandig zijn en kun je beter op een andere manier een oudedagsvoorziening opbouwen.

Wil jij weten wat het beste bij jouw situatie past, vraag dan een persoonlijk pensioenadvies aan.

 

Dit artikel is geschreven door Jan van Harten, Managing Partner bij &Gommer Pensions Group.

 

Wil jij op de hoogte blijven van alle pensioenontwikkelingen? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: PensioenTips voor Jou!

  •  *
  •  *

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*