Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 12 september 2022

Duurzame inzetbaarheid en pensioen

De makkelijkste manier om meer pensioen te krijgen is…. langer werken. Elk jaar langer werken levert zo’n 7% meer pensioen op. 2 jaar langer werken is dus zo’n 15% meer!

Elk jaar eerder met pensioen kost dus 7%. Het verlengen van de arbeidzame periode is dus een goede keus. Zeker ook omdat langer werken zinvol is en gezonder en gelukkiger maakt. Dat blijkt uit diverse onderzoeken onder mensen die doorwerken tot en na pensioendatum.

De kunst is dus om duurzaam inzetbaar te blijven; fysiek en geestelijk. 

Dat impliceert vanaf begin 50 zorgen voor lichaam en geest. Van groot belang is daarbij dat na 25/30 jaar hetzelfde soort werk vermoeiend wordt. Niet zozeer het werken zelf als wel dat werk.

Bijblijven, bij- en omscholing is dus het devies. Dat hoeft niet per se promotie op promotie te betekenen, ook ander – minder goed betaald – werk moet in de huidige tijd overdacht worden.

En juist daarvoor is een goede pensioenspaarpot van belang. 

Vanaf de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen mag (een deel van) pensioen ingaan vanaf 10 jaar voor de AOW-datum, zonder dat je hoeft te stoppen met werken. Je kunt dus of met deeltijdpensioen of gewoon je hele pensioen naast je baan laten ingaan.

Werkgever, HR en werknemer moeten, ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt, alle energie zetten op duurzame inzetbaarheid (Employability) van werknemers. Doen werkgever/HR dat niet, zoek dan een andere baan of begin voor jezelf. Je zult zien, dat maakt gelukkiger en gezonder dan vroeg met pensioen gaan. En levert uiteindelijk ook meer -pensioen – op!

Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid en de mogelijkheden voor jou of jouw bedrijf, we vertellen je er graag meer over. Je kunt een afspraak inplannen door te klikken op het koffiekopje.

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*