Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 13 januari 2023

Wet Toekomst Pensioenen en de rol van de Ondernemingsraad

De Wet Toekomst Pensioenen komt nu echt!

De Tweede Kamer heeft vlak voor de Kerst de Wet Toekomst Pensioenen aangenomen. Dat betekent werk aan de winkel voor werkgever, HR én de Ondernemingsraad.

Immers, de wet betekent dat alle – ja echt, álle – pensioenregelingen aangepast moeten worden!

Als je als werkgever niet onder een verplicht pensioenfonds valt, moet je zelf bepalen hoe je de nieuwe pensioenregeling gaat invullen. Denk aan bijvoorbeeld keuzes geven omtrent bijsparen en beleggingskeuzes. En hoe je met name de groep 45-67 jaar compenseert.

Daarnaast kunnen steeds meer keuzes in de uitkeringsfase gemaakt worden. Denk aan bijvoorbeeld de optie van een eenmalige lumpsum van 10% van het pensioenkapitaal op pensioendatum of een hoog/laag-pensioen.

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt komt dan ook steeds vaker ‘langer doorwerken’ op tafel. Dat heeft ook impact op de keuzes bij pensioen. Een goede werkgever besteedt dus ook steeds meer tijd en energie aan employability & pensioen, doet aan serieuze pensioencommunicatie en begeleid werknemers bij hun financiële planning. Financiële stress is immers ook een belangrijke stressfactor, zeker in de huidige onzekere tijden.

De rol van de Ondernemingsraad is om hierbij te adviseren en te sturen. Zij dient immers zowel het belang van de werkgever als werknemer. Een belangrijke, en hele mooie rol dus!

Speciaal voor ondernemingsraden wordt er een speciale reeks Webinars georganiseerd, waarbij de nieuwe wet Toekomst Pensioen aan bod komt. Voor meer informatie, bekijk onze agenda!

Dit artikel is geschreven door Theo Gommer, Managing Partner &Gommer Pensions Group

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*