Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 20 januari 2023

Shoppen met je pensioenkapitaal

Met de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen gaan alle pensioenregelingen over naar beschikbare premie. In een beschikbare premieregeling wordt door de werkgever een premie toegezegd en vervolgens wordt deze premie in jouw persoonlijke pensioenpot gestort. Deze premie zal belegd worden en gaan renderen. Op de pensioendatum zal het kapitaal, bestaande uit de ingelegde premies vermeerderd met het rendement, moeten worden omgezet in een pensioenuitkering.

Wat is shoppen met je pensioenkapitaal?

Als je pensioenkapitaal is opgebouwd bij een verzekeraar of PremiePensioenInstelling (PPI) dan mag je zelf bepalen waar je op de pensioendatum je uitkering gaat aankopen. Dat noemen we shoppen. Heb je pensioen opgebouwd bij een pensioenfonds dan is dat afhankelijk van wat opgenomen staat in jouw pensioenreglement en de soorten uitkering die het pensioenfonds zelf aanbiedt.

Mogelijkheden

Als je gaat shoppen heb je de mogelijkheid om een vaste pensioenuitkering aan te kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om door te beleggen na de pensioendatum. Doorbeleggen na de pensioendatum noemen we een variabele pensioenuitkering.

Verschil tussen vaste en variabele pensioenuitkering

Bij het shoppen met je pensioenkapitaal gericht op een vaste pensioenuitkering is uiteraard het doel om de pensioenuitkering aan te kopen bij de hoogste bieder.

Bij het shoppen gericht op een variabele uitkering is dit echter niet het geval. Wanneer je bij een variabele uitkering gaat voor de hoogste uitkering, dan kom je uit bij de aanbieder waar je het risicovolst kunt beleggen. Echter is dit niet de insteek van het shoptraject bij een variabele uitkering. Bij een variabele uitkering gaan we opzoek naar de uitkering die het beste aansluit bij jouw wensen, risicobereidheid en jouw financiële situatie. Geen enkel variabel pensioenproduct is namelijk hetzelfde en dus ook niet qua hoogte vergelijkbaar. Er zijn bijvoorbeeld producten die hoger beginnen en ieder jaar met een vast percentage dalen. Er zijn producten die de beleggingsresultaten uitsmeren over meerdere jaren en er zijn producten waar je bijvoorbeeld maar 25% van je pensioenkapitaal kunt beleggen en met de overige 75% een vaste uitkering aan kunt kopen. Ook van het aan te kopen partnerpensioen zijn verschillende varianten.

Wil jij hier meer van weten? Vul onderstaand formulier in en wij sturen je een mail met meer informatie en kijk dan snel of je recht hebt om te shoppen met je pensioenkapitaal.

Ben jij benieuwd of een variabele pensioenuitkering bij je past? Of wil je toch liever de hoogst mogelijke vaste uitkering aankopen? Neem dan contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door Iris van Hees, pensioenadviseur bij &Gommer Pensions Group.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*