Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 28 september 2022

Personal finance en financiële planning

Ben je financieel gezond? Personal finance en financiële planning  kan je helpen bij het beantwoorden van deze vraag.

Overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheidsrisico en langleven-risico, het zijn allemaal risico’s waar wij dagelijks mee te maken hebben. Natuurlijk is dit niet iets waar je dagelijks aan denkt. Toch is het goed om te weten dat je die risico’s loopt en – belangrijker nog – dat je weet wat de financiële impact is als een dergelijk risico zich voordoet.

Inzicht

Financieel gezond zijn gaat over inzicht, uitzicht en toezicht. Bij inzicht gaat het om inzicht in jouw huidige situatie. Hoe sta je er financieel voor? Weet je precies hoeveel er financieel binnen komt en hoeveel er uit gaat? En waaraan? Maar inzicht gaat verder dan zicht op je huidige financiële situatie. Inzicht gaat ook over de risico’s die jouw financiële situatie (of die van je gezin) bedreigen: arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en het overlijdensrisico. Wat betekent het financieel als deze risico’s zich voordoen? En wat kun je doen om de gevolgen te beperken?

Uitzicht

Met uitzicht doel ik op jouw financiële toekomst, waarvan je pensioen toch wel het belangrijkste onderdeel is. Heb je goed zicht op je pensioen? Weet je wanneer je kunt stoppen met werken? Weet je hoeveel je dan te besteden hebt? En of dat genoeg is? En heb je enig idee hoeveel invloed je zelf kunt uitoefenen op jouw uitzicht? Het gaat dus om inzicht hebben in jouw uitzicht. Bij uitzicht draait het om weten waar jij aan toe bent. Een helder zicht op jouw financiële toekomst.

Toezicht

Financieel gezond zijn en blijven gaat tenslotte ook over toezicht. Soms kan jouw uitzicht drastisch veranderen als gevolg van financiële tegenslagen, bijvoorbeeld de eerdergenoemde risico’s. Maar het kan ook zijn dat er dingen in je leven gebeuren die ervoor zorgen dat je een ander uitzicht wilt of dat je behoefte hebt aan meer inzicht. Denk hierbij aan de zogenaamde life-events: huwelijk, scheiding, kinderen, andere baan, nieuw huis, et cetera. Dit soort gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je opnieuw moet kijken naar je huidige en toekomstige financiële situatie en mogelijk actie moet ondernemen om jouw financiële gezondheid te onderhouden. Met andere woorden: controleer regelmatig (bijvoorbeeld eens in de vijf jaar) en bij genoemde life events je financiële situatie en onderneem actie indien nodig.

Kun je alles verzekeren? Is alles te voorzien? Nee, het leven blijft iets ongrijpbaars, iets onvoorspelbaars hebben. En dat is ook mooi! Financieel gezond worden gaat niet over het afsluiten van zoveel mogelijk verzekeringen en het vermijden van risico’s. Financieel gezond zijn gaat over beseffen waar je staat, het bewust lopen van risico’s en terugkijkend geen spijt hebben van jouw keuzes.

Financiële planning kan je helpen bij het verkrijgen van inzicht en uitzicht en het vormgeven van toezicht. Een helder overzicht van jouw financiële toekomst, nu en straks.

Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Deze blog is geschreven door Roelof de Pater, pensioenadviseur.

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*