Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 05 september 2022

Het nieuwe ouderschapsverlof en pensioen

Per 2 augustus 2022 heeft een werknemer recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Het verlof kan alleen in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. De werknemer ontvangt tijdens dit verlof een uitkering ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon van het UWV. Je ontvangt tijdens deze periode dus een lager inkomen dan gewoonlijk, maar hoe zit het met de opbouw van het pensioen?

Bouw ik pensioen op tijdens ouderschapsverlof?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; hier is geen eenzijdig antwoord op. Als sprake is van een cao is hetgeen in de cao vermeld wordt over het opbouwen van pensioen tijdens ouderschapsverlof leidend.

Als je geen cao hebt en pensioen opbouwt bij een pensioenfonds kan het zo zijn dat je tijdens het verlof geen pensioen opbouwt, maar voor 70% opbouwt of volledig opbouwt. Deze afspraken kun je terugvinden in het pensioenreglement.

Wanneer je pensioen opbouwt in een beschikbare premieregeling bij een verzekeraar of een PPI dan zal het vaak zo zijn dat in het pensioenreglement staat dat de pensioenopbouw in beginsel tijdens het verlof gewoon doorloopt, maar dat de werkgever anders met de werknemers kan zijn overeengekomen. Als jouw pensioenopbouw volledig doorloopt tijdens het verlof, wordt ook de volledige eigen bijdrage tijdens deze periode van je loon afgetrokken. Het is dus goed om te kijken of je dan nog wel voldoende inkomen overhoudt.  Het is daarom goed om het niet alleen te hebben over de invulling van het verlof maar ook de pensioenopbouw tijdens deze periode te bespreken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Welke mogelijkheden zijn er voor mij?

Bouw jij tijdens je verlof geen pensioen op en wil je dit op een later moment inhalen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om na het verlof extra pensioen te sparen. Dit kun je doen in de eigen pensioenregeling maar ook via een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wat voor jou de beste optie is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door Iris van Hees, pensioenconsultant.

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*