Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 04 oktober 2022

Ik ga niet tot 67 jaar doorwerken

Ik spreek regelmatig oudere werknemers die niet van plan zijn tot 67 jaar door te werken. Het werk is leuk, maar toch vinden ze tot 67 jaar doorwerken te lang.

Waarom niet tot 67 jaar doorwerken

Op zich bijzonder als iemand aangeeft het naar zijn zin te hebben maar toch niet tot 67 jaar te willen doorwerken. Er zijn hiervoor verschillende redenen, maar twee redenen komen het vaakst voor.

  1. Ik ben er altijd van uitgegaan dat ik op 65 jaar zou stoppen. En nu ik rond die leeftijd ben aangekomen is het wel genoeg geweest voor mij.
  2. Mijn partner gaat met pensioen en ik wil tegelijk stoppen met werken.

Tekorten op de arbeidsmarkt

Er zijn grote tekorten op de arbeidsmarkt en veel bedrijven hebben moeite om werknemers aan te trekken. Behoud van werknemers is daardoor belangrijker dan ooit.

Hoe zonde van het talent is het wanneer een oudere werknemer het nog prima naar zijn of haar zin heeft en toch met pensioen wil en ook binnenkort gaat.

Hou ouderen aan boord

Het is niet moeilijk om ouderen aan boord te houden is mijn ervaring. Zeker wanneer je weet waarom ze eigenlijk zouden willen stoppen.

Velen willen gaan genieten van vrije tijd. Maar daarvoor hoef je niet volledig te stoppen met werken. Voor veel werknemers zou deeltijd pensioen een goede oplossing zijn. Tegelijk zien wij dat veel werknemers daar huiverig voor zijn. Ze zijn bang dat wanneer ze deeltijd gaan werken, de hoeveelheid werk niet zal afnemen, maar ze hebben wel minder tijd en minder salaris.

Ook blijkt dat veel oudere werknemers zich nog wel willen ontwikkelen, maar dan wel iets willen leren waar ze na hun pensioen iets aan hebben.

Het is ook een optie om de rol van ouderen te veranderen. Zet ze meer in een coachende en begeleidende rol. Laat ze hun kennis en ervaring overdragen op hun jongere collega’s. Wij zien dat veel werknemers er voor open staan om dit zelfs na pensionering te gaan doen.

Plan van aanpak

Biedt werknemers een pensioenadvies aan. Daarin wordt in beeld gebracht wat de situatie is als zij eerder stoppen met werken en wat er gebeurt als ze wel doorwerken tot de AOW-leeftijd. Ga vervolgens met de werknemer in gesprek om te kijken wat de plannen en wensen zijn. En bespreek de opties op welke manier het voor de werknemer mogelijk en aantrekkelijk is om wel door te blijven werken.

Wij hebben een Menukaart Pensioencommunicatie waarbij je uit diverse elementen kunt kiezen om je werknemers te (laten) informeren over pensioenmogelijkheden. Vul onderstaand formulier in om de menukaart te downloaden.

Dit artikel is geschreven door Jan van Harten, managing partner en senior pensioenconsultant &Gommer Pensions Group.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*