Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 10 november 2022

Hoe communiceer je goed over pensioen?

Pensioencommunicatie is een lastige kwestie voor werkgever en HR. De reden is simpel: pensioen is te complex en het pensioen is te ver weg. Sparen doe je voor over 1, 2 of 5 jaar, maar niet voor over pas 40 jaar! Dus hoe communiceer je goed over pensioen?

Communiceren tijdens de loopbaan

Voorop staat dat we anders moeten communiceren. Niet langer van werknemers een pseudo-pensioendeskundigen willen maken, en niet communiceren hoeveel pensioen iemand gaat krijgen, maar communiceer gewoon de omvang van de spaarpot. Dat spreekt veel meer het gevoel van ‘sparen’ aan. Gelukkig gaan we dat ook doen bij de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen, die waarschijnlijk medio 2023 in werking treedt. Iedereen krijgt dan zijn eigen pensioenspaarpot.

Communiceren richting de pensioendatum

Natuurlijk moet je richting de pensioendatum op een bepaald moment de vertaalslag maken van kapitaal naar uitkering, maar dat hoeft niet zo complex en gedetailleerd. Het bedrag delen door 20 (jaar) is voldoende nauwkeurig. Daarnaast gaan de uitkeringen in het nieuwe systeem ook omhoog (of omlaag) afhankelijk van de beleggingsresultaten (en levensverwachting).

Zelf keuzes kunnen maken

Veel belangrijker is dat een werknemer zelf een financiële begroting maakt: hoeveel inkomen heb ik (nodig) voor en na mijn pensionering? Hoeveel vermogen heb ik over? Wat wil/kan ik met (de overwaarde) van mijn eigen huis? En hoe zit het met de hypotheek? Een goede financiële planning dus. Daar kan geen standaard pensioencommunicatie vanuit een werkgever of pensioenuitvoerder tegen op. Een werknemer (en werkgever) is immers ook maar een passant in iemands (financiële) leven.
Eigen financiële verantwoordelijkheid is dan ook de key naar zinvolle pensioencommunicatie.

Wat kun je doen binnen jouw bedrijf ?

&Gommer Pensions Group helpt bij pensioencommunicatie voor medewerkers. Er is een pensioencommunicatie menukaart beschikbaar waarbij je zelf de elementen kunt samenstellen, zodat je precies de elementen hebt die jij graag terug wilt zien in je HR-beleid. Dé manier hoe je goed communiceert over pensioen!

Dit artikel is geschreven door Theo Gommer, managing partner &Gommer Pensions Group.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*