Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 26 april 2023

Employability & Pensioen: (parttime) doorwerken na je pensioen

Hoe zorg je, als je dat wilt, dat je het zo lang mogelijk volhoud in je huidige baan, of een andere baan? Dat zal het ‘doel’ worden de komende decennia. Los van de vraag wie ‘het werk’ gaat doen, zal ‘met pensioen gaan’ niet meer de gewenste levensinvulling zijn van velen. En al helemaal niet meer fulltime met pensioen gaan.

Na je pensioen weer aan de slag

Uit onderzoek blijkt dat 25% van alle gepensioneerden wel weer parttime aan de slag wil. Belangrijk vinden zij de eigen verantwoordelijkheid voor soort werk, maar ook tijdstippen van werken (thuiswerken), vakanties etc. Laten we eerlijk zijn; dat is een 65-plussen ook wel toevertrouwd.

Inzetbaarheid 

Vanaf ongeveer 55 jaar, zou iemand dan naar zijn/haar duurzame inzetbaarheid moeten kijken. Daarbij kan je je de volgende vragen stellen:

  • Waar sta ik financieel?
  • Hoe is het met mijn gezondheid, zowel fysiek als mentaal?
  • Wil ik het huidige werk nog 15 jaar blijven doen bij de huidige werkgever?
  • Indien nee, wat wil ik wel doen en ben ik daar geschoold voor?
  • Indien nee, hoe ga ik zorgen dat ik de juist opleiding en vaardigheden verkrijg?

Combi ZZP’er/werknemer

Een combinatie van ZZP’er en werknemer ligt daarbij dan ook voor de hand. Waarbij, na de Wet Toekomst Pensioenen, vanaf 10 jaar voor de AOW-datum het pensioen (al dan niet in deeltijd) mag ingaan, zonder dat iemand wordt geacht de arbeidsmarkt te verlaten.

Keuzes

Met keuzes als een lumpsum, hoog/laag, overbrugging AOW, zijn er voldoende mogelijkheden om het eventueel lager inkomen dan aan te vullen tot AOW / ‘echte’ pensioendatum en daarna.

Financiële planning

De Wet Pensioencommunicatie uit 2015 had als doel: input voor persoonlijke financiële planning. Daarmee start dan ook vaak de ‘duurzame inzetbaarheid’. Bij een financiële planning wordt duidelijk waar je financieel staat en wat je je wel/niet kan permitteren. Met het zicht op duurzame inzetbaarheid kan je je dan afvragen wat je ervoor over hebt en hoe je dat gaat invullen.

Dat staat uiteraard los van de wensen qua ‘levens-/werkinvulling’, maar geeft wel een goed inzicht en waar nodig rust en kansen.

Werkgevers

Te veel werkgevers zien werknemers van 50+ als ‘oud’. Beiden ‘slepen’ zich dan naar het pensioen. Dat is niet ideaal. Mede gezien de demografische ontwikkelingen moeten we bewerkstelligen dat iedereen zo lang mogelijk (parttime) blijft werken. Staat de huidige werkgever daar niet voor open, zoek dan een andere is mijn advies. En/of begin lekker voor jezelf!

Tot 2026 geldt overigens nog de optie van een boetevrije R(recht) op V(vervroegde) U(uittreding) vanaf 3 jaar voor AOW-datum. Maar dat is wel rijkelijk laat om je eigen duurzame inzetbaarheid in te vullen.

Geluk

Uit alle onderzoek blijkt inmiddels dat langer werken, gelukkig en gezonder maakt!

Dit artikel is geschreven door Theo Gommer, Managing Partner &Gommer Pensions Group

 

Wil jij op de hoogte blijven van alle pensioenontwikkelingen? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: PensioenTips voor Jou!

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*