Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 27 juni 2023

3 tips voor duurzame inzetbaarheid en pensioen

Duurzame inzetbaarheid is inmiddels een veel gehoorde term. Wat verstaan we hieronder? De werknemer tot aan het pensioen gezond, gemotiveerd en bekwaam aan het werk houden. Als werkgever heb je direct invloed op arbeidsomstandigheden en kun je iets doen aan een leven lang ontwikkelen (LLO). Dat is wel bekend. Er zijn meerdere mogelijkheden binnen het pensioendomein die wellicht minder goed bekend zijn. Hieronder volgen 3 tips voor duurzame inzetbaarheid en pensioen vorm te geven.

Tip 1: de generatieregeling, ook wel: de 80-90-100 regeling

Dit is een uitstekende regeling om oudere werknemers in staat te stellen om minder te gaan werken. Daarvoor hoeven zij slechts een klein deel salaris in te leveren en bouwen bovendien nog volledig pensioen op. Dit betekent 80% parttime werken, tegen 90% salaris met 100% pensioenopbouw!

Dit draagt bij aan een betere gezondheid (werk-privé balans), motivatie en het geleidelijk afbouwen. De generatieregeling bevordert dat kennisoverdracht van ervaren werknemers naar minder ervaren en jongere werknemers plaatsvindt. De generatieregeling ondersteunt hierdoor een goed instroom-doorstroom –en uitstroombeleid van werknemers. Het is dus ook voor de werkgever een mooie regeling.

Het is een vrijwillige regeling en de werknemer hoeft er geen gebruik van te maken. Er zijn meerdere varianten mogelijk, zoals 80-90-100, 70-85-100 en 60-80-100. Wat is voor jouw bedrijf de beste optie? Goede voorlichting en advies, zowel aan de werkgever als aan de werknemer is absoluut noodzakelijk. Wil jij de generatieregeling aan jouw werknemers aanbieden? Wij adviseren en ondersteunen je hierbij graag!

Tip 2: deeltijdpensioen

Een steeds vaker voorkomende manier die werknemers kiezen om werk en privé op latere leeftijd goed in balans te houden, is deeltijdpensioen. Zeker door de stijgende pensioenleeftijd vragen veel werknemers zich af tot welke leeftijd ze nog gezond en gemotiveerd kunnen doorwerken.

Bij deeltijdpensioen gaat de werknemer minder uren werken. Het lagere inkomen wordt vervolgens gecompenseerd door voor een deel met pensioen te gaan. Over het deel dat de werknemer doorwerkt, bouwt hij over het lagere salaris verder nog gewoon pensioen op.

Met deeltijdpensioen heeft de werknemer de mogelijkheid om geleidelijk af te bouwen. Dit kan bijdragen aan arbeidsvreugde en dus een betere motivatie. Past het binnen jouw onderneming om werknemers met deeltijdpensioen te kunnen laten gaan?

Let op! Gaat een werknemer met deeltijdpensioen, dan wordt een deel van de pensioenuitkering vervroegd. Dit heeft dit gevolgen voor de hoogte van de totale pensioenuitkering vanaf de oorspronkelijke pensioendatum. Overziet de werknemer die hiervoor kiest, alle consequenties? Leidt vervroeging tot alleen een iets lager ouderdomspensioen of zijn er ook consequenties voor het partnerpensioen? Gedegen advies is hier noodzakelijk.

Tip 3: combinatie van generatieregeling met deeltijdpensioen

Ja, ook dat is mogelijk. Welke impact dat heeft op het uiteindelijke ouderdomspensioen en op het nabestaandenpensioen, moet goed in kaart worden gebracht. Onze pensioenadviseurs zijn gespecialiseerd om samen met jou de duurzame inzetbaarheid van werknemers vorm te geven. Daarbij nemen zij desgewenst ook de pensioencommunicatie naar de werknemers voor hun rekening, zodat je voldoet aan de zorgplicht en een positieve bijdrage levert aan goed werkgeverschap. Dit kan al geregeld zijn vanaf 99 cent per werknemer.

Wil je meer weten over de diverse abonnementen pensioencommunicatie? Vul onderstaand formulier in en wij sturen je een overzicht van de mogelijkheden.

 

Dit artikel is geschreven door Gerard Bos, pensioenadviseur bij &Gommer Pensions Group.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*