Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 15 mei 2023

De Generatieregeling

Wil je de duurzame inzetbaarheid van je oudere medewerkers bevorderen?

Werknemers moeten langer doorwerken door de stijging van de wettelijke pensioenleeftijd. Hoe zorg je ervoor dat oudere werknemers dit langer doorwerken fysiek en mentaal volhouden? Hoe maak je slim gebruik van de kostbare kennis en ervaring van je oudere werknemers? En hoe houd je hen gemotiveerd? Allemaal uitdagingen die je kunt oplossen met het aanbieden van een generatieregeling.

Op verzoek van Nationale Nederlanden stelden we hierover een whitepaper op. Hierin lees je welke voordelen een generatieregeling biedt, en hoe je zo’n regeling invoert. Hieronder geven we je alvast de belangrijkste aandachtspunten.

Wat is een generatieregeling?

Een generatieregeling biedt oudere werknemers de mogelijkheid om minder uren te werken, met behoud van een groot deel van hun fulltime salaris én 100% pensioenopbouw. Doordat je met de regeling lagere kosten hebt voor je oudere medewerkers, kun je als werkgever jongere – vaak goedkopere – werknemers aantrekken om het verlies aan werkuren op te vullen. Dit maakt een generatieregeling aantrekkelijk voor je medewerkers en voor jou als werkgever.

Waarom is dit nodig?

Daarvoor zijn drie hoofdredenen aan te wijzen die ook met elkaar samenhangen. De eerste reden is het feit dat veel oudere werknemers moeite hebben om (gezond) de steeds hogere pensioenleeftijd te halen.

De tweede reden is de verminderde motivatie. Wanneer medewerkers ouder worden zijn ze soms minder gemotiveerd om nog verder te groeien in hun werk. Een bonus, promotie of hoger salaris verhoogt de motivatie vaak ook niet meer.

De derde reden is het feit dat het verzuimpercentage onder oudere werknemers hoger is dan onder jongere werknemers. Werknemers tussen de 55 en 65 jaar verzuimen gemiddeld langer en daardoor per saldo meer dan jongere werknemers. Ook is er bij deze groep een hogere kans op volledige uitval door arbeidsongeschiktheid.

Voordelen van een generatieregeling

De invoer van een generatieregeling biedt veel voordelen. Je oudere werknemers krijgen meer werkplezier. Je jonge(re) werknemers krijgen eerder een (vaste) baan en leren van ervaren collega’s. En hierdoor heb jij meer bevlogen werknemers in je personeelsbestand, een lagere kans op ziekteverzuim en voer je een afgewogen in-, door- en uitstroombeleid.

Gratis whitepaper ‘Generatieregeling’

Wil je ook aan de slag met een generatieregeling? Lees dan alle ins- en outs over de regeling in de whitepaper ‘Generatieregeling’, inclusief stappenplan hoe je een generatieregeling invoert. Klik HIER.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*