Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 06 juli 2023

3 tips voor Ondernemingsraden: Goed voorbereid voor de Wet toekomst pensioenen

“Nu we er een tijdje mee bezig zijn, begin ik er steeds meer van te begrijpen” vertelde de voorzitter van een ondernemingsraad. De werkgever had een belangrijke wijziging in de pensioenregeling tot in detail voorbereid en een instemmingsverzoek naar de ondernemingsraad gestuurd. Of ze er even goed naar wilde kijken en binnen een maand wilde instemmen, had de werkgever gevraagd.

Dit is een niet ongebruikelijke gang van zaken. Ik kom het regelmatig tegen. Maar ik betwijfel of dit de meest optimale manier is.

Tip 1: Pensioentrajecten voorbereiden

Pensioen is geen dagelijkse kost voor de meeste OR-en. Dat betekent dat kennis over pensioen in tijden dat je er niet mee bezig bent, langzaam wegzakt. Het is daarom ook essentieel om die kennis weer op te frissen voor je aan de slag gaat. Een goed instemmingstraject begint daarom ook altijd met een opfrissing van de kennis van de gehele OR.

Tip 2: Trek samen op

Een goede voorbereiding tot in detail kan de werkgever zelf doen, samen met de pensioenadviseur van de werkgever. Maar waarom doe je dat niet meteen in gezamenlijkheid met de OR en de pensioenadviseur van de OR? Dan kunnen alle standpunten goed worden afgewogen, kom je sneller tot een breed gedragen oplossing en groeit de kennis over pensioen van de OR mee gedurende het traject.

Hoe doe je dat met de nieuwe pensioenwet?

Op 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioen (Wtp) in werking. Vervolgens is er tot 1 januari 2028 de tijd om de nieuwe regeling te implementeren. Het lijkt erop dat je dus veel tijd hebt. Maar afhankelijk van jullie huidige pensioenregeling is die tijd aanmerkelijk korter.

Er zijn twee deadlines van belang voor jullie als OR.

Bouwen jullie pensioen op bij een pensioenfonds en de aanpassing is instemmingsplichtig, dan moet je voor 1 januari 2025 instemmen met de nieuwe pensioenregeling.

Bouw je pensioen op bij een verzekeringsmaatschappij of PPI, dan moet je voor 1 oktober 2026 instemmen.

Die 1 januari 2028 is vervolgens de deadline waarop de uitvoerder de nieuwe regeling moet implementeren.

Tip 3: Snel aan de slag

Wanneer je niet onder tijdsdruk aan de slag wil gaan met de grootste aanpassingsoperatie van pensioen in Nederland, is het dus zaak om op tijd te beginnen. Wanneer jullie deadline 1 januari 2025 is, dan ben je eigenlijk al aan de late kant. Dus begin echt zo snel mogelijk. Het liefst morgen al. Is jullie deadline 1 oktober 2026, dan heb je meer tijd. Maar wacht niet te lang. Want net als jullie, zal iedereen in Nederland de pensioenregeling moeten aanpassen. Dat kan weer zorgen voor de nodige vertraging. Dus ook wanneer je deadline wat verder in de toekomst ligt, kan het zeker geen kwaad om snel te beginnen.

Dit artikel is geschreven door Jan van Harten, Managing Partner bij &Gommer Pensions Group.

 

Wil jij op de hoogte blijven van alle pensioenontwikkelingen? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: PensioenTips voor Jou!

  •  *
  •  *

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*