Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 20 september 2022

Juist nu een generatieregeling

De generatieregeling lijkt sinds de nieuwe RVU-regeling wat naar de achtergrond te verdwijnen. Terwijl ik denk dat juist nu de generatieregeling een prachtig instrument kan zijn, dat precies past in de huidige tijd.

Wat is de generatieregeling

De generatieregeling is ontwikkeld om oudere werknemers de mogelijkheid te bieden om het in de laatste jaren van hun carrière wat rustiger aan te laten doen. Een bekend voorbeeld van de generatieregeling is de 80-90-100 regeling. Een werknemer gaat 80% werken, krijgt 90% doorbetaald en bouwt 100% pensioen op. Maar andere varianten zoals de 60-80-100 regeling komen ook voor.

De financiering van de generatieregeling

De generatieregeling werkt het beste als er meerdere werknemers gebruik van gaan maken. Zo kunnen er bijvoorbeeld 5 werknemers 20% minder gaan werken. Zij creëren dan 1 nieuwe arbeidsplaats die door een jongere, vaak ook goedkopere, werknemer wordt ingevuld. De besparing op de loonkosten wordt vervolgens gebruikt om de 10% extra loondoorbetaling en pensioenopbouw te financieren. 

Waarom de generatieregeling beter past dan de RVU-regeling

Bij een RVU-regeling gaat een werknemer tot maximaal 3 jaar eerder met pensioen. De werkgever betaalt dan maximaal € 22.448,- bruto per jaar aan een werknemer die uit dienst gaat. Om het bedrag aan te vullen kan de werknemer er vervolgens voor kiezen om het pensioen ook op dat moment in te laten gaan. 

Bij de RVU-regeling stopt de werknemer eerder met werken. Ook stopt de pensioenopbouw en eventueel gaat het pensioen eerder in, waardoor de jaarlijkse uitkering flink afneemt. Al met al levert de werknemer flink in. En dat in tijden dat het voor velen financieel erg onzeker is. Met een inflatie van ruim boven de 10% is het maar de vraag of werknemers die voor de RVU kiezen het financieel gaan redden op langere termijn. 

Ook hebben we te maken met een tekort aan personeel. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen er voor zouden kiezen om nog (even) niet met pensioen te gaan, maar hun capaciteiten te blijven inzetten. En niet tot 3 jaar eerder stoppen met werken en volledig met pensioen gaan. 

Met een generatieregeling los je beide problemen op. De financiële impact voor werknemers die gebruik maken van de generatieregeling is veel minder. Zij verdienen in de laatste jaren nog steeds 90%, terwijl je met eerdere pensionering vaak terugzakt tot ergernis tussen de 50% en 70%. En de pensioenopbouw gaat door wat betekent dat zij na hun AOW-leeftijd er ook financieel veel beter voor staan. Dat verschil kan oplopen tot wel 20% meer pensioen per jaar. 

Het tweede voordeel van de generatieregeling is dat er veel meer arbeidscapaciteit beschikbaar blijft. Wanneer 5 mensen gebruik maken van de generatieregeling betekent dat 1 fulltime vacature. Wanneer er 5 man gebruik maakt van de de RVU-regeling levert dat direct 5 nieuwe vacatures op. 

Ook voor kleinere bedrijven

Waar de generatieregeling met name werd ingezet door grotere bedrijven (die konden makkelijker 5 man tegelijk laten instromen en 1 nieuwe jongere aannemen) is juist nu het moment om het ook voor kleinere bedrijven in te zetten. Ook wanneer je de regeling niet helemaal gefinancierd krijgt door door het 5 staat tot 1 principe, kan het toch interessant zijn vanuit het feit dat je niet een fulltime vacature hoeft te vervullen. En dat mag tegenwoordig wel iets kosten.

Meer weten?

Een generatieregeling is maatwerk. Niet iedere regeling past op iedere situatie. Ook moeten werknemers goed begeleidt worden richting de keuze voor de generatieregeling.

Wil jij hier meer over weten, neem contact met ons op en wij helpen je graag verder bij de ontwikkeling van een regeling en de begeleiding van werknemers. 

Jan van Harten

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*