Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Onze diensten

Eerder met pensioen

We worden steeds ouder en blijven daarbij ook nog eens langer gezond. Om die reden is enkele jaren geleden besloten dat een pensioendatum van 65 jaar niet langer passend was. De doelstelling werd dan ook langer doorwerken en dus later met pensioen.

Echter, dat is niet voor iedereen en alle beroepen haalbaar. Om die reden is gezocht naar extra mogelijkheden voor gezond werken naar de pensioengerechtigde leeftijd. Wil je weten of de RVU ook voor jou een oplossing kan zijn, neem contact op met ons of lees hieronder verder voor meer informatie.

Neem contact op Foto van een spaarvarken voor de dienst Eerder met pensioen en advies pensioenregeling en RVU regeling en BPF-check

De voorwaarden van Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Werkgevers krijgen tijdelijk de mogelijkheid om aan werknemers, die bijna AOW-gerechtigd zijn, een vroegpensioenregeling aan te bieden waardoor ze eerder met pensioen kunnen.

Aan deze regeling is een aantal voorwaarden verbonden:

 • De regeling mag maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd ingaan;
 • Het totale bedrag mag in een keer of in meerdere termijnen worden verstrekt;
 • De regeling is beperkt in duur. De uiterste datum waarop werkgevers en werknemers een RVU kunnen overeenkomen is 31 december 2025. De laatste uitkering is dus uiterlijk 31 december 2028;
 • De regeling is per 1 januari 2021 in werking getreden;
 • De hoogte van de uitkering is onafhankelijk van het oorspronkelijke inkomen, arbeidsverleden en/of fulltime of parttime dienstverband;
 • De regeling is toegankelijk voor iedereen.

Is de hoogte van de uitkering dan genoeg?

De hoogte van de uitkering is maximaal € 24.444,- per jaar (2023), deze moet de werkgever financieren. De uitkering mag maximaal drie jaar worden verstrekt, maar je werkgever kan de uitkering ook in één of twee jaar verstrekken. Als het bedrag aan RVU te weinig is om eerder met pensioen te kunnen gaan dan zul je eigen financiële middelen moeten inzetten of het pensioen flexibiliseren. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van het ouderdomspensioen eerder laten uitkeren of kiezen voor de hoog-/laagconstructie, zodat de eerste paar jaar een hoger pensioen wordt ontvangen en later een lager pensioen. Uiteraard kun je ook spaargeld inzetten en een andere optie is het inzetten van opgespaard verlof. Tenslotte kun je ook kiezen voor 10% van je pensioen af te kopen op pensioendatum (gaat waarschijnlijk in per 1 juli 2023). De mogelijkheid om daarnaast te kiezen voor een pensioenuitkering die eerst hoger is en daarna lager vervalt dan wel.

Naast de tijdelijke RVU-uitkering blijft ook demotie mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld tot maximaal 50% minder gaan werken. Het salaris mag dan worden aangevuld door de werkgever en pensioenopbouw blijft mogelijk tot maximaal het oorspronkelijke salaris. 

Kun je eerder met pensioen?

Het antwoord is dus ja. Dat kon nog steeds en blijft ook in de toekomst mogelijk. Er moet natuurlijk wel sprake zijn van voldoende middelen, want niet iedereen heeft kunnen anticiperen op de verhoging van de AOW- en pensioenrichtleeftijd. De werkgever moet natuurlijk ook wel de financiële middelen hebben om de RVU-uitkering uit te kunnen keren. De verwachting is dat in cao’s hierover afspraken opgenomen gaan worden. Werkgevers die niet onder een cao vallen, moeten al dan niet samen met de oudere werknemer tot een afweging komen of een RVU een oplossing kan bieden. Dit vraagt ook een bijdrage van de werknemer door het inzetten van eigen middelen en het flexibiliseren van zijn pensioen. Hierbij is financiële planning uiteraard heel belangrijk.

Wanneer jij gebruik wilt maken van de RVU-regeling heb je in principe recht op pensioenadvies. Je stopt eerder met werken, je pensioenopbouw stopt eerder en je spreekt waarschijnlijk je pensioen of privévermogen aan om de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen. Wij brengen voor jou in kaart wat de gevolgen voor jou zijn gedurende alle fasen van je pensioen. Zowel bruto als netto.

Je krijgt van ons uitgebreide rapportages met alle getallen overzichtelijk in een tabel en alle resultaten in eenvoudige grafieken.

 • Prijs: € 898,- (incl. btw)
 • Online intakegesprek
 • Adviesrapport
 • Tabellen met berekeningen
 • Overzichtelijke grafieken
 • Online adviesgesprek

 

Wil je snel en overzichtelijk zien of je recht hebt op de RVU-regeling hebt?

Wij hebben een handig overzicht gemaakt waar dit duidelijk uit op te maken is. Vul onderstaand formulier in en je ontvangt direct het stappenplan.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*