Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 28 februari 2023

50 jaar is de belangrijkste mijlpaal voor pensioen

Wanneer je 50 bent (geworden) is het cruciaal om aan de slag te gaan met je pensioen. Ik zelf ben eind vorig jaar 50 geworden, dus dit is helemaal gericht op mijn generatiegenoten 😊. En waar ik zeg 50, bedoel ik plus of min 5 jaar. Dus alle 45 – 55-jarigen, lees en kom in actie. Ik geef je 5 redenen en concrete actiepunten om mee aan de slag te gaan.

1. Het nieuwe pensioenstelsel gaat jou het meeste raken!

Er komt een nieuwe pensioenstelsel met een andere manier van pensioen opbouwen. Daarbij zullen oudere werknemers minder pensioen gaan opbouwen. Dat zal naar verwachting gecompenseerd gaan worden. Alleen die compensatie krijg je straks maximaal 10 jaar. En bij wisseling van baan kan het ook zijn dat je de compensatie kwijt raakt. Zet dus pensioen hoog op de agenda bij gesprekken over je werk en je salaris

2. Breng je uitgaven in kaart

Regelmatig krijg ik de vraag, hoeveel pensioen heb ik nodig? Of, is mijn pensioen voldoende? Maar die vraag kan alleen jijzelf beantwoorden. Je pensioen en vermogen moet straks, als jij gestopt bent met werken, jouw uitgaven dekken. Dus ieder pensioenplan begint bij je uitgaven. Hoeveel geef jij nu en straks uit? En dat bepaalt hoeveel jij nodig hebt. Begin dus met het periodiek in kaart brengen van je uitgaven. En wanneer je dat scherp in beeld hebt, breng dan ook in kaart hoe jij verwacht dat het gaat veranderen na pensionering. Je uitgaven nu geven een beeld van hoeveel je kunt sparen, je uitgaven straks geven een beeld van hoeveel je moet sparen.

3. Tijd genoeg om je pensioen op orde te brengen, maar begin nu!

De verwachting is dat tegen de tijd dat jij met pensioen gaat, je AOW-leeftijd 68 jaar zal zijn. Je hebt dus nog 15 tot 20 jaar te gaan tot je pensionering. In die periode kun je nog een flink bedrag bij elkaar sparen voor je pensioen. Er is nu dus nog tijd genoeg, maar begin wel nu!

4. Vanaf nu stijgt je netto besteedbaar gezinsinkomen

Bij de meeste vijftigers neemt het netto besteedbaar gezinsinkomen toe door stijging van loon en een toename van het aantal uren dat je samen met je partner werkt. Vaak zijn de kosten voor de kinderen (studie) nog wel hoog, maar die zullen de komende jaren ook gaan afnemen, naarmate kinderen ouder worden. Dit geeft je de komende jaren dus steeds meer ruimte om extra geld opzij te zetten voor later.

5. Je beleggingen gaan automatisch veranderen, maar jij mag kiezen

Wanneer je een beschikbare premieregeling hebt, dan wordt je geld belegd. Daarbij is in de jaren die ver van de pensioendatum af liggen, de focus op rendement. Maar naarmate de pensioendatum dichterbij komt, wordt het risico afgebouwd. Hoe die afbouw plaatsvindt en welke mate van risico je loopt kun jij beïnvloeden. Log in bij je pensioenuitvoerder en controleer je beleggingsprofiel. En kijk of je die moet aanpassen.

Dit artikel is geschreven door Jan van Harten, Managing Partner bij &Gommer Pensions Group

 

Vul het formulier in en ontvang het handige overzicht met de aandachtspunten per leeftijdscategorie.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*